UMM-prisvinner Fredrik på oppdrag i Ukraina

BERGEN: Trompetisten Fredrik Farsund Engelsen fra Bergen gjorde det skarpt i Ungdommens musikkmesterskap i januar 2019. Det resulterte i en fin premie: Konsertoppdrag i Kiev i Ukraina.

 

Til Ukraina dro Fredrik i juli i fjor. Med seg hadde han trompetlæreren sin, Frode Jakobsen, som har skrevet følgende reisebrev om turen:

 

«Tirsdag 9. juli 2019 reiste Fredrik Farsund Engelsen og jeg til Ukraina. Som førsteprisvinner i Ungdommens musikkmesterskap 2019 fikk Fredrik et konsertoppdrag i forbindelse med The European Concert in Migorod.

 

Ved ankomst på flyplassen i Kiev ble vi tatt godt imot. Innkvarteringen var privat, og gjennom hele oppholdet ble vi på alle måter vartet opp.

 

I tidsrommet 10.–14. juli deltok Fredrik som solist på tre konserter der han fremførte verker av Herbert Clarke, Torvald Hansen Thome og Neruda. Konsertene var godt organisert med mye publikum. Det var satt av god tid til øvelser med pianist Larisa Bessonova (sammen med Fredrik på bildet t.h.), som var Fredriks pianist under festivalen. Bessonova var særdeles godt forberedt og en eksellent pianist. Fredrik fikk to dager med øvelser før han holdt konserter 12., 13. og 14. juli.

 

Øvelsene fant sted på byens kulturskole. Det vrimlet av barn og ungdom som øvde. Der var fiolinister, pianister og cellister i alle aldersgrupper. Skalaer og etyder klang fra alle kroker og hjørner.

 

Ukrainske barn kan være elever i kulturskolen til de fyller 16 år. Av skolens celloelever hadde årets tre avgangselever fått plass ved musikkhøgskoler i Tyskland og Sveits. I Norge begynner denne aldersgruppen som oftest på gymnaset. Celloklassen hadde sin egen konsert på festivalen, og jeg satt i salen og lurte på om disse barna hadde gjort noe annet i sine liv enn å øve.

For Fredrik ble dette en særdeles positiv opplevelse, og et spennende møte med en annen kultur. Slike oppdrag betyr mye for personlig utvikling, Ett lite problem var manglende notestativ. Det er visst ikke vanlig å bruke notestativ under øvelse med pianist eller når musikk fremføres. Men arrangøren var behjelpelig, og notestativ kom raskt på plass.»

 

Tekst: Frode Jakobsen og Egil Hofsli

Foto: Egil Hofsli (stort bilde) og Frode Jakobsen (de to minste) (Utlagt: 6. januar 2020)