UMM fornyer seg: Dette er endringene

OSLO: For å bli et enda bedre og mer attraktivt mesterskap å delta i for unge musikere, gjør arrangørene av Ungdommens musikkmesterskap flere nye grep for kommende sesong. Men påmeldingsfristen er den samme som før: 1. oktober.

 

Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap for unge musikere, inntil 25 år, som vil være med og konkurrerer i et utvalg disipliner, som varierer fra år til år. Fortsatt er det en innledende runde med regionmesterskap om høsten, før de aller beste møtes i et nasjonalt mesterskap i januar samme skoleår.

 

Arrangørene er også fortsatt Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.

 

 

Nytt kvalifiseringsopplegg for eldste klasse

 

Men så er det en del som er nytt for UMM 2019–2020. Det største grepet tas i eldste klasse, for deltakere som er 19 år og eldre, inntil 25 år. – Denne gangen skal ikke disse forsøke å kvalifisere seg for det nasjonale mesterskapet via deltakelse i regionmesterskapene. De får i stedet muligheten til å sende inn videopptak av seg selv, som juryen vurderer og avgjør om er kvalifisert til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet, sier Rut Jorunn Rønning, prosjektleder for Ungdommens musikkmesterskap. Hvem som får delta i det nasjonale mesterskapet avgjøres innen medio november.

 

Den eldste klassen er for musikkstudenter/musikkutøvere fra 19 år og til og med 25 år. Her er det hvert år mulig å delta i samtlige UMM-disipliner, som er stryk, messingblås, treblås, slagverk, piano, gitar, sang, åpen klasse (akkordeon/harpe/kirkeorgel) og kammermusikk.

 

De beste deltakerne i innledende runde går altså til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet, der de konkurrerer videre innenfor sin disiplin. Alle deltakere får en skriftlig tilbakemelding og poengsum fra juryen. Bare de som går videre til det nasjonale mesterskapet får sine navn offentliggjort.

 

Semifinaler arrangeres 16.–18. januar på Norges musikkhøgskole i Oslo i januar 2020. Etter semifinalene plukkes så et utvalg solister (maksimum åtte deltakere) og ensembler (maksimum tre ensembler) ut til deltakelse på Finalekonserten søndag 19. januar kl. 14.00, der blant annet Årets musiker kåres.

 

Merk: Fra nå av er det altså bare soloutøvere i eldste klasse som kan bli kåret til Årets musiker. Den som får denne gjeve prisen belønnes med 50 000 kroner fra et legat ved Norges musikkhøgskole samt et solistoppdrag med KORK. Se ellers mer om priser og premier til slutt i artikkelen.

 

Regionmesterskap ti steder

 

For UMM-deltakerne under 19 år, begynner mesterskapet med deltakelse i ett av de ti regionmesterskap som arrangeres i henholdsvis, Tromsø, Mosjøen, Stjørdal, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik, Oslo/Sandvika og Lillehammer.

 

En ny vri gjøres i år i regionmesterskapene i Tromsø og Mosjøen – sistnevnte er før øvrig nytt arrangementssted i år. Her kan deltakerne velge mellom å konkurrere, eller bare framføre verkene sine (presentasjonsklassen). Alle får uansett tilbakemeldinger fra en jury, noe de kan lære av og bruke videre i sin øving.

 

Spillelistene og repertoaroversikt vil legges ut i appen program.no og via de regionale nettsidene på mesterskapets nettsted umm.no.

 

Disiplinene for deltakere under 19 år – klasse 1, 2 og 3 – er denne sesongen piano, blås, slagverk, åpen klasse med harpe, akkordeon, kirkeorgel samt kammermusikk.

 

Viktige datoer UMM 2019/2020

1. oktober 2019

Påmeldingsfrist alle klasser

1. november 2019

Opplasting av videoopptak klasse 4/C

(eldste klasse)

9. november 2019

Regionmesterskap, Lillehammer

 

Regionmesterskap, Mosjøen

 

Regionmesterskap, Stjørdal

 

Regionmesterskap, Ålesund

9.–10. november 2019

Regionmesterskap, Bergen

16. november 2019

Regionmesterskap, Larvik

 

Regionmesterskap, Tromsø

16.–17. november 2019

Regionmesterskap, Oslo/Sandvika

17. november 2019

Regionmesterskap, Kristiansand

 

Regionmesterskap, Stavanger

16.–19. januar 2020

Nasjonalt mesterskap, Oslo

 

Nasjonalt mesterskap 16.–19. januar 2020

 

I det nasjonale mesterskapet deltar de beste fra høstens regionmesterskap samt de som har kvalifisert seg gjennom den spesielle runden for utøverne i alderen 19–25 år.

 

Klasse 1, 2 og 3 (6–18 år):

 • Finalespill gjennomføres fredag 17. januar og lørdag 18. januar.
 • Hvem som får delta på Prisvinnerkonserten søndag, kunngjøres lørdag kveld i forbindelse med Europeisk konsert.
 • Prisvinnerkonserten arrangeres søndag 19. januar kl. 10.00.
 • Felles utdeling av premier for alle klasser søndag ettermiddag, på slutten av Finalekonserten.
 • Felles jury bedømmer samtlige innslag på søndagens Prisvinnerkonsert og Finalekonsert.

Klasse 4/klasse C (19–25 år):

 • Semifinaler i samtlige disipliner avvikles torsdag 16. januar (kun kammermusikk), fredag 17. januar og lørdag 18. januar.
 • Finalekonserten – for både solister og kammermusikkensembler – arrangeres søndag 19. januar kl. 14.00.
 • Felles utdeling av premier for alle klasser skjer søndag ettermiddag, på slutten av Finalekonserten.

Priser og premier i det nasjonale mesterskapet

 • Årets musiker. Kåres blant solistene i klasse 4 og premieres med 50 000 kr fra et legat ved Norges musikkhøgskole samt et solistoppdrag med KORK.
 • Pris til beste kammermusikkensemble i klasse 4. Prispotten er pålydende 60 000 kr og tildeles fra et legat ved Norges musikkhøgskole. Merk: Pris og prispenger kan bli fordelt på to ensembler.
 • Årets publikumspris, pålydende 7500 kr, utdeles til én utøver i klasse 1, 2 eller 3. Pengebeløpet gis av Norsk noteservice.
 • Norges Musikkorps Forbunds utøverpris, pålydende 20 000 kr, utdeles til én deltaker innen blås- og slagverksdisiplinene i klassene 1–3.
 • Furestiftelsens talentpris utdeles til tre deltakere – én i klasse 1 (pålydende 10 000 kr), én i klasse 2 (20 000 kr), én i klasse 3 (30 000 kr).
 • Årets EMCY-musiker kåres blant deltakerne i klassene 2, 3 og 4. Prisvinneren belønnes med internasjonalt spilleoppdrag.
 • Ulike nasjonale og internasjonale konsertoppdrag og andre premier fordeles på alle deltakerne på både Prisvinnerkonserten og Finalekonserten.