UMM-ere klare for Virtuos 2024

Fem unge musikere konkurrerer om å vinne NRKs solistkonkurranse Virtuos. Samtlige har tidligere leverte fine prestasjoner i Ungdommens musikkmesterskap.

 

Virtuos-finalen 2024 sendes direkte på NRK1 lørdag 6. april og ledes av Mari Lunnan.

 

På bildet: Rebecca Nøstrud Isaksen (f.v.), Magnus von Brandis, Bjørg Pas, Mari Lunnan (programleder), Olga Melby Larsson og Sebastian Egebakken Svenøy.

 

Det er tre fiolinister, én pianist og én saksofonist som har spilt seg fram til finalen i NRK-konkurransen. Samtlige har vist sine kvaliteter i Ungdommens musikkmesterskap, der samtlige har deltatt i mesterskapets nasjonale finale.

 

Fakta om finalistene

 

  • Rebecca Nøstrud Isaksen (20), fiolin, fra Larvik
  • Olga Melby Larsson (20), fiolin, fra Bergen
  • Bjørg Pas (19), fiolin, fra Elverum
  • Sebastian Egebakken Svenøy (20), piano, fra Oslo
  • Magnus von Brandis (21), saksofon, fra Sandnes

Virtuos er en konkurranse er for unge klassiske musikere, og finalistene er alle mellom 19 og 21 år. I finalen har deltakerne Kringkastingsorkestret i ryggen. Vinneren får Den Norske Solistpris på 100 000 kroner.

 

Musikalsk festkveld

 

Programleder Mari Lunnan lover en festkveld med flott musikk, imponerende prestasjoner og mye spenning i lufta.

 

– Jeg er mektig imponert over hvor dyktige finalistene er og gleder meg skikkelig til å høre dem i finalen, sier Lunnan til nrk.no. – Viktigst av alt er å være med og løfte fram unge norske musikere, de fortjener det virkelig, sier programlederen av årets Virtuos.

 

Konkurransen arrangeres annet hvert år. I tillegg til Den Norske Solistpris, får vinneren solistoppdrag med KORK og en egen konsert under Festspillene i Bergen. Årets Virtuos blir også Norges kandidat i den internasjonale finalen Eurovision Young Musicians, som går av stabelen i Bodø i august.

 

Publikum og jury bestemmer vinneren

 

Både publikum som ser på tv-sendingen og en jury er med for å stemme fram vinneren av Virtuos.

 

Juryen består av Arild Erikstad (juryformann), Gunilla Süssmann (programsjef i KORK), Amalie Stalheim (cellist) og Tom Ottar Andreassen (Fløytist i OFO).

 

Tekst: Egil Hofsli   Foto: Anders Leines/NRK   Publisert: 26. mars 2024