– UMM er viktig for alle unge som elsker klassisk musikk

OSLO: Sangeren Aksel Rykkvin er stortalentet som har gjort stor suksess både nasjonalt og internasjonalt. Like fullt henger kåringen som Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap høyt for den meritterte 15-åringen.

 

Flere hovedroller i oppsetninger ved Den Norske Opera & Ballett, flust med solistoppdrag i inn- og utland, cd-utgivelse, spellemannsprisnominasjon og en rekke tv-opptredener. Aksel Rykkvin har oppnådd store ting som klassisk sanger. Til høsten er det fire år siden han meldte seg på Ungdommens musikkmesterskap (UMM) for aller første gang. Det var også første gang den da elleve år gamle guttesopranen fikk tilbakemelding fra en jury.

 

Direkte til påmelding til UMM 2018-2019

Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018.

Reglement for UMM 2018-2019

 

– Det var både skummelt og artig, men jeg husker at juryen var gode til å trekke fram styrkene mine og gi meg tilbakemeldinger som var utrolig inspirerende og hyggelig. Bedømmingen var veldig seriøs og høytidelig, men likevel mer spennende enn skummel da det ble min tur til å opptre og vente på tilbakemelding, sier Aksel.

 

Intenst og lærerikt

 

Da UMM gikk av stabelen i 2014-2015 var Aksel en av de yngste deltakerne i hele konkurransen, og den desidert yngste blant sangerne som gikk videre til den nasjonale delen av.

 

– Mange av de andre sangerne var rutinerte, og jeg husker at jeg plukket opp flere tips. Som for eksempel å ta med seg en vannflaske med blåserør i, for å varme opp og fukte stemmen. Noe av det morsomste med UMM er å høre alle de andre deltakerne. Vi kikker i heftet, får noen favoritter, følger med på resultater, gratulerer og trøster hverandre. UMM er veldig intenst, og selv om mange av deltakerne er vant til å være på en scene, er det litt rart å skulle formidle alt en har jobbet med i månedsvis på noen få minutter, sier Aksel, som hadde hele familien i salen som støttespillere og heiagjeng da han fikk førstepris i sin klasse. 

 

UMM er en viktig arena

 

Sangkarrieren til oslogutten begynte med barnesanger på morens fang i to-tre årsalderen. Tre år senere starta Aksel i Oslo Domkirkes Guttekor, og ti år gammel begynte han også i barnekoret ved den Norske Opera & Ballett. På nyåret 2016 reiste han til London for å spille inn sitt debutalbum «Aksel! Arias by Bach, Händel & Mozart», som resulterte i en spellemannsnominasjon i kategorien Årets nykommer.

 

Til daglig er Aksel å finne på musikklinja ved Majorstuen skole, der han har Marianne Willumsen Lewis som hovedsangpedagog.

 

At et stort flertall av barn og unge foretrekker sjangere som pop og rock, mener Aksel gjør UMM til en ekstra viktig arena for de som utøver klassisk musikk.

 

– UMM gir unge musikere fra hele landet noe å arbeide mot. Konkurransen gir oss en følelse av at Norge er fullt av ungdommer som oss selv, som alle har et intenst forhold til klassisk musikk, og som elsker det vi driver med. Ikke minst er det flotte premier i form av pengegaver og konsertoppdrag, som i sin tur gir oss mulighet til å samarbeide med profesjonelle musikere, sier Aksel.

 

Stolt og takknemlig

 

To år etter UMM-debuten melder Aksel seg på konkurransen igjen. Han har ambisjoner om å gå helt til topps, men er forberedt på tøff en konkurranse.

 

– Andre gangen jeg deltok i UMM, var jeg mye mindre nervøs, fordi jeg visste hva som ventet meg. Jeg hadde veldig lyst til å vinne, og hadde forberedt meg godt – selv om jeg var inne i en kjempehektisk periode med åtte konserter rundt omkring i landet, inkludert to tv-innspillinger. Vissheten om at jeg hadde gjort det så bra forrige gang jeg deltok, i tillegg til at jeg hadde videreutviklet meg, ga meg selvtillit til å gå inn i konkurransen med høye ambisjoner, sier Aksel.

    

Finaledagen i januar 2017 ble helt spesiell for Aksel. Farmoren, som Aksel var veldig glad i, døde i sykehussengen den morgenen.

 

– Hun hadde vært syk en stund, men vi fikk snakket sammen og tatt farvel. Istedenfor å tenke på det forferdelige triste, bestemte jeg meg for å gjøre mitt beste i finalen for hennes skyld ved å synge så vakkert som jeg bare kunne, sier Aksel.

 

Og det var vakkert. Så vakkert at dommerne kåret Aksel til Årets musiker.

 

– Når musikken formidles teknisk godt, og samtidig med ens egen idé, følelser og drømmer, kan musikken røre og inspirere mennesker. Det er da magien oppstår, og det er da jeg føler jeg kommuniserer aller best med folk, sier Aksel, som fortsatt må klype seg i armen når han tenker på øyeblikket da han ble utropt til Årets musiker.

 

– Det var så mange vanvittig gode musikere som deltok, at kåringen fremdeles framstår som litt uvirkelig. Jeg er selvfølgelig stolt, men mest takknemlig for at så mange frivillige stiller opp for å lage et så flott arrangement. Ikke minst er jeg takknemlig for at jeg får oppleve så mange fantastiske musikalske øyeblikk sammen med unge folk som er like glad i klassisk musikk som meg, sier Aksel.

 

Ny epoke

 

Aksel ble tidlig beskrevet som en sensasjon og et vidunderbarn landet knapt nok hadde hørt maken til. Livet har vært preget av hektisk sangaktivitet i mange år, og timeplanen ble på ingen måte mindre tettpakket etter UMM-suksessen.

 

– I tillegg til pengepremie på 50 000 kroner og mange flotte spilleoppdrag, har nok UMM også bidratt til at flere har fått høre om meg. I tiden etter UMM fikk jeg mange spennende oppdrag, og det har nærmest gått i ett med roller i operaer gjennom operaens barnekor, et engasjement ved Opera Comique i Paris, festivaler i inn- og utland, konsertturne med MiNensemblet, konsert med Domkirkens guttekor, med Ungdomssymfoniorkesteret, samt opptreden på Skavlan. De musikalske utfordringene har vært mange, men samtlige har gitt meg fantastiske opplevelser, sier Aksel.

 

Høsten 2017 kom Aksel i stemmeskiftet, og epoken som guttesopran er derfor ugjenkallelig over. Men fansen kan ta det helt med ro. Aksel har nemlig omskolert seg til baryton på rekordtid.

 

– Ja, nå har jeg kommet meg gjennom stemmeskiftet, og jeg jobber hardt med å bygge opp den nye stemmen. Det er spennende å bli kjent med de nye mulighetene, og jeg har uendelige mengder nytt repertoar som skal øves inn. Seieren i UMM henger høyt og har gitt mersmak, så jeg kommer nok til å forsøke meg i flere konkurranser senere – gjerne utenlands. Når den tid kommer vil erfaringene fra UMM komme veldig godt med, avslutter Aksel Rykkvin.

 

Tekst: Hege Arstad Foto: Egil Hofsli (Utlagt: 19. juni 2018)