– UMM ble et kjempeløft for både motivasjonen og selvtilliten

STAVANGER: Med tre førstepriser, to finaledeltakelser, to inspirasjonspriser samt én superfinaleplass i Ungdommens musikkmesterskap, har slagverker Skage Rollheim Larsen til de grader fått den tryggheten han trenger for å prestere sitt ytterste når det virkelig gjelder.

 

Erfaringene fra UMM hjalp også da 17-årige Skage i mai fikk solistpris under brass-EM i Nederland.

 

Direkte til påmeldingen

Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018.

Reglement for UMM 2018-2019

 

Skage var bare 12 år gammel da han deltok i UMM for aller første gang. Han hadde spilt slagverk i tre år ved Stavanger kulturskole, og det å opptre foran publikum var slett ikke ukjent farvann for unggutten - som også spilte i Tasta skolekorps. Men å spille for en plassering og bli bedømt av en jury, var noe helt annet enn alt han hadde gjort tidligere.

 

– UMM var et veldig nytt og skummelt konsept for meg, og selvkritisk som jeg var – og til dels fortsatt er - var jeg høyst usikker på om prestasjonen min på marimbaen var bra nok til at jeg kunne hevde meg blant alle de dyktige konkurrentene, sier Skage, som ikke bare tok seg til fra det regionale mesterskapet til det nasjonale mesterskapet, men også imponerte dommerne i så stor grad i det nasjonale mesterskapet at han var en av seks utøvere som fikk med seg en inspirasjonspris hjem.

 

– UMM ble et kjempeløft for både motivasjonen og selvtilliten. I tillegg til priser og flotte premier i form av penger og konsertoppdrag, møtte jeg også mange inspirerende deltakere som jeg fortsatt har god kontakt med i dag. For meg ble derfor første møtet med UMM en veldig kjekk opplevelse på alle mulige plan, sier Skage.

 

Solistpris i EM

 

Siden bragden i 2013 har Skage deltatt ytterligere to ganger i UMM. I 2016 ble det atter en førstepris, og i år ble prestasjonene toppet med superfinaleplass og enda en inspirasjonspris.

 

– Det ligger mye prestisje i det å hevde seg i en konkurranse som UMM. Men for meg er det vel så viktig å få erfaring i det å konkurrere, og trening i det å overhøre den selvkritiske lille stemmen i hodet, som har en egen evne til å dukke opp når det gjelder som mest. UMM har gjort meg mye tryggere på egne ferdigheter, noe som i sin tur har gjort meg til en bedre slagverker, sier Skage.

 

Konkurranseerfaringen i UMM har kommet veldig godt med for stortalentet. Hel fem ganger har han gått til topps i Rogalandsmesterskapet, og da brass-EM 2018 i Utrecht gikk av stabelen i mai, ble det fjerdeplass for Tasta skolekorps og solistpris til Skage i det som kalles «Challenge selection».

 

– Jeg er storfornøyd med innsatsen i Utrecht – selv om medaljen glapp for korpset. Når det er sagt, er jeg usikker på om jeg hadde hatt kontroll på sommerfuglene i magen om det ikke hadde vært for alt jeg har lært ved å delta i UMM. Når jeg har kontroll på nervene og vet hvordan jeg skal forberede meg i forkant av en konkurranse, blir prestasjonen så optimal som den kan bli.   

 

Luksusproblem

 

Til daglig er 17-åringen å finne ved Stavanger katedralskole, der han er i ferd med å avslutte førsteåret på musikklinja. Han er fortsatt kulturskoleelev og medlem i Tasta skolekorps, og er i tillegg med i talentutviklingsprogrammet i Bjergsted.

 

– Jeg har fire forskjellige lærere på slagverk, hvilket betyr at jeg jobber med fire forskjellige ting – ofte i ulike sjangere – til enhver tid. Jeg har derfor brukt mye tid på å komme inn i gode øvingsrutiner som ikke gjør at jeg bukker under for presset. Når det er sagt, er det musikk jeg elsker å drive med, så presset jeg føler på til tider er veldig selvforskyldt, sier Skage.

 

For prestasjonen i UMM i januar vanket det et stipend på 20 000 kroner fra Norges Musikkorps Forbund, i tillegg til solistopptreden på UKM-festivalen i Trondheim, solistopptreden under landsfestivalen i Bergen og opptreden på konsert i Helsingfors i januar 2019.

 

– UMM har faktisk gitt meg et luksusproblem, for oppdragene i Bergen og Trondheim faller på samme dag, sier Skage leende, og legger til at det ble Bergen som gikk seirende ut av by-rivaliseringen. Men Skage står foran flere valg. Han spiller både klassisk, korpsmusikk og jazz, men hva han kommer til å satse på fullt og helt på, er fortsatt uvisst. Epoken i ungdomskorps går dessuten mot slutten, men voksenkorpsene står nærmest i kø for å sikre seg UMM-grossisten.

 

– Jeg har ikke bestemt meg for hvilket korps jeg skal takke ja til. Akkurat nå er det fullt fokus på å øve inn repertoaret til Landsfestivalen. Nok en gang kommer erfaringene fra UMM til god nytte, sier Skage Rollheim Larsen.

 

Tekst: Hege Arstad Foto: Egil Hofsli (Utlagt: 8. juni 2018)