Rådet fra Virtuos-vinneren: - Meld deg på UMM og lær mye

ASKER: Vil du være med i Ungdommens musikkmesterskap 2018-2019, kan du nå melde deg på ett av høstens ni regionale mesterskap. Vinneren av NRK-konkurransen Virtuos 2018, Birgitta Elisa Oftestad, har deltatt tre ganger med stor suksess, og tror mange andre unge musikere vil ha stort utbytte av å delta i UMM.

 

Les mer om Birgittas UMM-erfaringer lengre nede i artikkelen 

 

I 2018-2019 er mesterskapet åpent for følgende disipliner: Stryk, sang, gitar, treblås, messingblås, slagverk, åpen klasse (harpe, akkordeon, kirkeorgel) og kammermusikk.

 Direkte til påmeldingen

Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018.

Reglement for UMM 2018-2019

De regionale mesterskapene arrangeres slik:

  • Lillehammer: 10. november 2018
  • Stjørdal: 10. november 2018
  • Kristiansand: 17. november 2018
  • Sandefjord: 17. november 2018
  • Tromsø: 17. november 2018
  • Ålesund: 17. november 2018
  • Oslo: 17. og 18. november 2018
  • Bergen: 18. november 2018
  • Stavanger: 18. november 2018

De som presterer aller best i de regionale mesterskapene kvalifiserer seg til det nasjonale mesterskapet. Det arrangeres på Norges musikkhøgskole i Oslo, 19. og 20. januar 2019. Der kåres blant annet Årets musiker 2018-2019, som blant annet belønnes med 50 000 kroner.

 

UMM arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Norges Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge - med Norges musikkhøgskole som viktig samarbeidspart.

 

– UMM HAR GITT MEG MANGE NYTTIGE ERFARINGER

Tre førstepriser på like mange forsøk samt en superfinaleplass. Det er UMM-fasiten for cellisten Birgitta Oftestad (16) fra Asker. Men hun hevder at vel så viktig som plasseringene, er erfaringene hun har høstet ved å delta i konkurransen. De kommer trolig godt med vinneren av NRK-konkurransen Virtuos skal representere Norge i Edinburgh i august.

 

Birgitta har tross sin unge alder rukket å være solist for en rekke orkestre i inn- og utland, og har deltatt i mange konkurranser der hun har mottatt priser og utmerkelser for sin eminente traktering av celloen. Men fortsatt husker hun godt den første gangen hun deltok i UMM.

 

– Jeg var bare ti år gammel da jeg meldte meg på UMM, og jeg syntes det var veldig skummelt å spille i en konkurranse der nivået var så høyt. Det tok imidlertid ikke lang tid før jeg innså at UMM også er en fantastisk arena og møteplass for barn og unge som brenner for klassisk musikk, og at det faktisk var veldig hyggelig stemning til tross for at vi var konkurrenter. Ikke minst var det stor stas og veldig motiverende å få gode tilbakemeldinger fra en jury, sier Birgitta.

 

Tidlig krøket

 

Birgitta var bare fem år gammel da foreldrene spurte om hun hadde lyst til å lære seg å spille fiolin eller cello. – Det var egentlig fiolinen som fristet aller mest, men jeg svarte cello fordi jeg ikke ville fremstå som uhøflig mot venninnen til mamma, som er cellist - og som var til stede da jeg skulle bestemme meg, sier Birgitta.

 

Om det var skjebnen som spilte cello akkurat den dagen, eller om det var kombinasjonen av god oppdragelse og tilfeldigheter som gjorde at femåringen valgte som hun gjorde, vites ikke. Birgitta har uansett aldri sett seg tilbake.

 

– I begynnelsen spilte jeg først og fremst fordi det var veldig gøy, men etter hvert som jeg utviklet ferdighetene mine og fikk gode plasseringer i konkurranser som UMM, kom også ambisjonene og drømmen om å bli cellist på fulltid, sier Birgitta.

 

UMM er mer enn konkurranse  

 

Etter to år med privattimer ved Oslo kulturskole, ble Birgitta elev ved Barratt Due musikkinstitutt. I dag får hun undervisning av Ole Eirik Ree ved skolens talentprogram, som hun har vært del av siden 2012. Samme år meldte hun seg på UMM for første gang, og vant førsteprisen i sin klasse. Hun gjentok bragden i 2014 og i 2017 – tre fulltreffere på tre forsøk. I fjor tok hun seg dessuten helt til superfinalen, der fem musikere kjempet blant annet om prisen Årets musiker.

 

– Jeg har fått veldig stort utbytte av mine tre deltakelser i UMM. Da tenker jeg ikke bare på pengepremiene og alle spilleoppdragene jeg også har fått som premier. Det ligger veldig mye læring i det å øve opp mot konkurransen, og en må være skjerpet og klar for alle rundene fram mot en eventuell finale og superfinale. Jeg har høstet mange erfaringer fra UMM som jeg har hatt veldig god nytte av senere, sier Birgitta.  

 

Til Edinburgh

 

Når Birgitta reiser til og fra sine mange spilleoppdrag, bestiller hun to flybilletter. Èn til seg selv, èn til celloen. Neste stopp for de to reisekameratene er Festspillene i Bergen. Og så står Edinburgh for tur 24. august. Som vinner av NRK-konkurransen Virtuos 2018 er det Birgitta som skal representere Norge når europas unge topptalenter innen klassisk musikk møtes i den internasjonale konkurransen Eurovision Young Musicians.

 

– Å vinne Virtuos er nok det største jeg har oppnådd så langt i karrieren, og jeg kommer til å legge ned ekstra mye tid på øving denne sommeren. Jeg gleder meg stort til Edinburgh. Jeg er veldig spent, og er derfor glad jeg har erfaringene fra UMM i ballasten, sier Birgitta, som allerede øver fire timer daglig.

 

– Skal du bli skikkelig god i noe, sier det seg selv at en må være disiplinert og øve mye. Jeg føler ikke at jeg har ofret noe for å komme opp på dette nivået. Men jeg har fått vanvittig mye igjen i form av glede, mestringsfølelse og flotte musikkopplevelser – fra blant annet UMM, sier Birgitta Oftestad. 

 

Tekst: Hege Arstad (intervju med Birgitta Elisa Oftestad)

Tekst og foto (Birgitta Oftestad spiller): Egil Hofsli

Foto (det største bildet): nrk.no

(Utlagt: 30. mai 2018)

Tilbake til toppen