UMM-semifinalen: Prisseremoni på Facebook 19. mars

BERGEN: Semifinalen i Ungdommens musikkmesterskap 2020–2021 er gjennomført og fredag 19. mars kl. 16.00 er det offentliggjøring av priser. Det skjer i et event som strømmes på internett, og som du får lenke til i denne artikkelen.

 

Prisseremonien kan du følge på Facebook, på sida til Ungdommens musikkmesterskap, som du finner her.

 

I løpet av det 30 minutter lange programmet får du kjennskap til hvilke priser juryene har tildelt semifinalistene, ut fra videoopptakene deltakerne sendte inn for bedømmelse. Det vil også bli «avslørt» hvem som får årets ti inspirasjonspriser pålydene 2500 kroner – og ikke minst: Det offentliggjøres hvem som er kvalifisert for finalen/Finalekonserten i september 2021.

 

Juryene har talt

 

Juryene for de ulike disiplinene har brukt de to første ukene av mars til å se deltakernes innsendte opptak, gi sine karakterer samt gjøre klar konstruktive tilbakemeldinger til deltakerne, om hva det kan være lurt å fokusere i egenøvelse framover. Og du brukte kanskje helga 12.14. mars til å se noen av de samme opptakene, via umm.no.

 

Program fra semifinalen: Klikker du illustrasjonen til høyre, får du se et semifinaleprogram som blant annet viser deg hvem som deltok og hva de framførte samt navn på komponister, akkompagnatører og jurymedlemmer.

 

«Heldigitalt» arrangement til nå

 

UMM 2020–2021 har – på grunn av koronapandemien – så langt vært hundre prosent avviklet «digitalt». Både de ti regionmesterskapene i november 2020 samt den nasjonale semifinalen nå i mars 2021 har foregått via nettet. Sist helg kunne alle som ville, se videoopptak med semifinaledeltakerne via nettstedet umm.no, noe veldig mange gjorde.

 

Prisseremonien byr også på UMM-relatert musikkinnslag, og Elise Berge-Haukedal er programleder for seremonien som finner sted i Norges Musikkorps Forbunds lokaler i Bergen. Hun er tubaist og har deltatt i UMM tidligere.

 

Gode erfaring med nettarrangement

 

– Det var svært gledelig å registrere at deltakelsen på de regionale mesterskap ble svært god også denne gangen, og at vi har fått gode tilbakemeldinger på hvordan vi har avviklet semifinalen i det nasjonale mesterskapet. Det forteller oss at det var viktig å tilrettelegge for mesterskap på nett, sier Rut Jorunn Rønning, prosjektleder for UMM og rådgiver i Norsk kulturskoleråd, som arrangerer UMM sammen med Musikkpedagogene Norge, Norges musikkhøgskole og Norges Musikkorps Forbund.

 

Totalt var det 127 solister og 20 kammermusikkgrupper som kvalifiserte seg til det nasjonale mesterskapets semifinale. 110 solister og 14 kammermusikkgrupper kvalifiserte seg via de regionale mesterskapene. Fra kvalifiseringsrunden i eldste klasse var det 17 solister og 6 kammermusikkgrupper som fikk stille i semifinalen.

 

Finalekonsert i september 2021

 

Endelig avslutning av UMM 2020–2021 er planlagt med en fysisk finalekonsert, helga 4.–5. september i Oslo, med de beste førsteprisvinnerne fra samtlige klasser i de ulike disipliner.

 

– Ut fra prestasjonene på den konserten, vil Årets talenter samt Årets musiker bli kåret, forteller prosjektleder Rut Jorunn Rønning.

 

Disiplinene for deltakere under 19 år – klasse 1, 2, 3, A og B – er denne sesongen stryk, sang, gitar, messingblås, treblås, slagverk og kammermusikk. I eldste solistklasse (19–25 år) kan deltakerne også være pianister, organister, harpister og akkordeonister/trekkspillere, mens eldste kammermusikklasse (klasse C) naturlig nok (også) er for kammermusikkensembler.

 

Tekst: Egil Hofsli  (Utlagt: 14. mars 2021)