Ny deltakerrekord i Ungdommens musikkmesterskap

OSLO: Drøyt 500 unge musikere er påmeldt til Ungdommens musikkmesterskap 2019–2020. Noe som ifølge arrangørene er ny deltakerrekord.

 

 

 

 

 

På bildet:

Langhaugen

trompetensemble fra

Bergen, som stiller i

regionmesterskapet

i Bergen, som

arrangeres

9.10. november.

 

De fleste av disse skal delta i et av ti regionmesterskap i november, mens de eldste denne gangen skal forsøke å kvalifisere seg for det nasjonale mesterskapet på en ny måte – mer om dette lengre nede i artikkelen.

 

Det nøyaktige deltakertallet foreligger ikke ennå, fordi det ikke er klart hvor mange utøvere som stiller både som soloutøvere og i ett eller flere av de påmeldte ensemblene. Men om dette antallet er cirka som tidligere år, vil det i alt være et halvt tusen ungdommer som deltar i UMM 20192020, noe som i følge arrangørene skal være ny deltakerrekord.

 

De første regionmesterskapene arrangeres lørdag 9. november  se mer om dette på umm.no under menypunktet REGIONALTSpillelistene og repertoaroversikt for regionmesterskapene legges ut i appen program.no og  de regionale sidene på nettstedet umm.no.

 

Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap for unge musikere, inntil 25 år, som vil være med og konkurrerer i et utvalg disipliner, som varierer fra år til år. Fortsatt er det en innledende runde med regionmesterskap om høsten, før de aller beste møtes i et nasjonalt mesterskap i januar samme skoleår.

 

Arrangørene er også fortsatt Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.

  

Nytt kvalifiseringsopplegg for eldste klasse

 

Nytt denne gangen er at utøvere i eldste klasse  gjelder både soloutøvere og ensembler  ikke skal delta i regionmesterskapene. De får i stedet muligheten til å sende inn videopptak av seg selv, som juryen vurderer og avgjør om er kvalifisert til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet. Hvem av disse som får delta i det nasjonale mesterskapet avgjøres innen medio november.

 

Den eldste klassen er for musikkstudenter/musikkutøvere fra 19 år og til og med 25 år. Her er det hvert år mulig å delta i samtlige UMM-disipliner, som er stryk, messingblås, treblås, slagverk, piano, gitar, sang, åpen klasse (akkordeon/harpe/kirkeorgel) og kammermusikk.

 

De beste deltakerne i innledende runde går altså til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet, der de konkurrerer videre innenfor sin disiplin. Alle deltakere får en skriftlig tilbakemelding og poengsum fra juryen. Bare de som går videre til det nasjonale mesterskapet får sine navn offentliggjort.

 

Nasjonalt mesterskap i januar 2020

 

Semifinaler arrangeres 16.–18. januar på Norges musikkhøgskole i Oslo i januar 2020. Etter semifinalene plukkes så et utvalg solister (maksimum åtte deltakere) og ensembler (maksimum tre ensembler) ut til deltakelse på Finalekonserten søndag 19. januar kl. 14.00, der blant annet Årets musiker kåres.

 

Merk: Fra nå av er det altså bare soloutøvere i eldste klasse som kan bli kåret til Årets musiker. Den som får denne gjeve prisen belønnes med 50 000 kroner fra et legat ved Norges musikkhøgskole samt et solistoppdrag med KORK. Se ellers mer om priser og premier til slutt i artikkelen.

 

Regionmesterskap ti steder

 

For UMM-deltakerne under 19 år, begynner mesterskapet med deltakelse i ett av de ti regionmesterskap som arrangeres i henholdsvis, Tromsø, Mosjøen, Stjørdal, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik, Oslo/Sandvika og Lillehammer.

 

En ny vri gjøres i år i regionmesterskapene i Tromsø og Mosjøen – sistnevnte er før øvrig nytt arrangementssted i år. Her kan deltakerne velge mellom å konkurrere, eller bare framføre verkene sine (presentasjonsklassen). Alle får uansett tilbakemeldinger fra en jury, noe de kan lære av og bruke videre i sin øving.

 

Disiplinene for deltakere under 19 år – klasse 1, 2 og 3 – er denne sesongen piano, blås, slagverk, åpen klasse med harpe, akkordeon, kirkeorgel samt kammermusikk.

 

Tekst: Egil Hofsli og foto: Egil Hofsli   (Utlagt: 17. oktober 2019)