Nærmere 400 ungdommer påmeldt til UMM 2022–2023

STAVANGER: Påmeldinga til Ungdommens musikkmesterskap 20222023 er ferdig. 239 solister og 46 ensembler gjør seg nå klare for å delta i ett av høstens regionmesterskap eller i de eldste utøvernes egen kvalifiseringsvei fram mot det nasjonale mesterskapet i januar 2023. Og noen skal bare framføre, ikke konkurrere.

 

– Deltakertallet er noe lavere enn det har vært de senere årene, noe jeg tror kan tilskrives usikkerhet etter to veldig spesielle år med korona. Vi forventer at UMM i år skal gå helt som planlagt i år, og vi gleder oss til fysiske, regionale mesterskap rundt om i landet, sier Rønnaug Rummelhoff Bakke, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Ungdommens musikkmesterskap.

 

De fleste UMM-påmeldte skal delta i ett av de åtte regionmesterskapene i november, mens de eldste har sin egen kvalifiseringsvei fram mot det nasjonale mesterskapet.

 

Det første regionmesterskapet arrangeres i Gjøvik lørdag 5. november. Spillelister og repertoaroversikt for regionmesterskapene legges etter hvert ut i appen program.no og på de regionale sidene på nettstedet umm.no.

 

Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap for unge musikere mellom 6 og 25 år, som vil være med og konkurrere i et utvalg klassiske disipliner, som varierer fra år til år. Fortsatt er det en innledende runde med regionmesterskap om høsten, før de aller beste møtes i et nasjonalt mesterskap i januar samme skoleår.

 

Arrangørene er Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.

  

Eget kvalifiseringsopplegg for eldste klasse

 

Utøvere i eldste klasse – gjelder både soloutøvere og ensembler – deltar ikke i regionmesterskapene. De sender inn videopptak av seg selv, som juryen så vurderer og avgjør om det kvalifiserer deltakeren for semifinalespill i det nasjonale mesterskapet. Hvem som får delta i det nasjonale mesterskapet, avgjøres innen medio november.

 

Den eldste klassen er for musikkstudenter/musikkutøvere fra 19 år og til og med 25 år. Her er det hvert år mulig å delta i samtlige UMM-disipliner, som er stryk, messingblås, treblås, slagverk, piano, gitar, sang, åpen klasse (akkordeon/harpe/kirkeorgel) og kammermusikk.

 

De beste deltakerne i innledende runde går altså til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet (mer om dette i siste del av artikkelen), der de konkurrerer videre innenfor sin disiplin. Alle deltakere får en skriftlig tilbakemelding og poengsum fra juryen. Bare de som går videre til det nasjonale mesterskapet får sine navn offentliggjort.

 

Regionmesterskap åtte steder

 

For UMM-deltakerne under 19 år, begynner mesterskapet med deltakelse i ett av de åtte regionmesterskap som arrangeres denne sesongen, i henholdsvis Tromsø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Sandnes, Gjøvik, Larvik og Oslo/Sandvika. Arrangementene i Kristiansand og Mosjøen vil ikke finne sted pga. lav påmelding, men de påmeldte har blitt tilbudt å delta på naboarrangementet. Nytt i år er Gjøvik som arrangørsted for Innlandet, og at Trondheim igjen har blitt arena for Trøndelag.

 

Flere av regionmesterskapene har muligheten for at deltakerne kan velge å delta i en konkurransefri klasse, kalt konsertklassen. Alle deltakerne ville uansett få tilbakemeldinger fra en jury, noe de kan lære av og bruke videre i sin øving. I år er det ingen som har valgt å melde seg på i konsertklassen.

 

Disiplinene for deltakere under 19 år – klasse 1, 2, 3, A og B – er denne sesongen sang, stryk, gitar, slagverk, messing og treblås, samt kammermusikk.

 

Nasjonalt mesterskap i januar 2022

 

UMMs nasjonale mesterskap 2021–2022 arrangeres 20.22. januar 2023 på Norges musikkhøgskole i Oslo. Der blir det semifinalespill de to første dagene mens det siste dag blir en Finalekonsert.

 

Om kvelden på dag to blir semifinaleresultatene offentliggjort på Festkonserten (tidligere kalt Europeisk konsert). Da blir det også kunngjort hvem som skal delta på Prisvinnerkonserten dagen etter. Etter denne konserten kåres blant annet vinnere i de ulike aldersklassene (Årets talenter), vinner i klasse 4 (Årets musiker) og vinner i klasse C (Beste kammermusikkgruppe).

 

Tekst: Egil Hofsli   Foto: Rajesh Kavasser/Unsplash   (Utlagt: 13. oktober 2022)