TROMSØ: Nærmere 500 unge musikere er påmeldt til Ungdommens musikkmesterskap 2021–2022. De fleste skal delta i ett av høstens ni regionmesterskap, mens de eldste forsøker å kvalifisere seg til det nasjonale mesterskapet via en egen kvalifiseringsvei. Og noen skal bare framføre, ikke konkurrere.
– Vi gleder oss veldig til å gjennomføre fysiske regionale mesterskap igjen i år, etter at alle sammen måtte gjennomføres digitalt i fjor, sier Kjellaug Kornstad, rådgiver i Norsk kulturskoleråd, og prosjektleder for Ungdommens musikkmesterskap. Det lederskapet deler hun med Knut Øverland, også han rådgiver i Norsk kulturskoleråd.
Et påmeldingstall på nesten et halvt tusen, betyr at det deltaker nesten like mange ungdommer UMM 2021–2022, som i rekordsesongen 2020–2021. De fleste UMM-påmeldte skal delta i et av regionmesterskap i november, mens de eldste har sin egen kvalifiseringsvei fram mot det nasjonale mesterskapet.
De første regionmesterskapene arrangeres lørdag 13. november. Spillelistene og repertoaroversikt for regionmesterskapene legges etter hvert ut i appen program.no og på de regionale sidene på nettstedet umm.no.
Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap for unge musikere, inntil 25 år, som vil være med og konkurrerer i et utvalg disipliner, som varierer fra år til år. Fortsatt er det en innledende runde med regionmesterskap om høsten, før de aller beste møtes i et nasjonalt mesterskap i januar samme skoleår.
Arrangørene er Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.
Eget kvalifiseringsopplegg for eldste klasse
Utøvere i eldste klasse – gjelder både soloutøvere og ensembler – deltar ikke i regionmesterskapene. De sender inn videopptak av seg selv, som juryen så vurderer og avgjør om kvalifiserer deltakeren for semifinalespill i det nasjonale mesterskapet. Hvem som får delta i det nasjonale mesterskapet, avgjøres innen medio november.
Den eldste klassen er for musikkstudenter/musikkutøvere fra 19 år og til og med 25 år. Her er det hvert år mulig å delta i samtlige UMM-disipliner, som er stryk, messingblås, treblås, slagverk, piano, gitar, sang, åpen klasse (akkordeon/harpe/kirkeorgel) og kammermusikk.
De beste deltakerne i innledende runde går altså til semifinalespill i det nasjonale mesterskapet (mer om dette i siste del av artikkelen), der de konkurrerer videre innenfor sin disiplin. Alle deltakere får en skriftlig tilbakemelding og poengsum fra juryen. Bare de som går videre til det nasjonale mesterskapet får sine navn offentliggjort.
Regionmesterskap ti steder
For UMM-deltakerne under 19 år, begynner mesterskapet med deltakelse i ett av de ni regionmesterskap som arrangeres denne sesongen, i henholdsvis Tromsø, Mosjøen, Stjørdal, Ålesund, Bergen, Sandnes, Kristiansand, Larvik og Oslo/Sandvika. Mesterskapet som skulle ha vært arrangert i Lillehammer, er avlyst, og deltakerne påmeldt dit skal delta i mesterskapet i Oslo/Sandvika.
I forbindelse med seks av regionmesterskapene kan deltakerne velge å delta i en konkurransefri klasse, kalt konsertklassen. Alle deltakerne får uansett tilbakemeldinger fra en jury, noe de kan lære av og bruke videre i sin øving.
Disiplinene for deltakere under 19 år – klasse 1, 2, 3, A og B – er denne sesongen messingblås, piano, slagverk, treblås, åpen klasse (akkordeon, harpe og kirkeorgel) og kammermusikk.
Nasjonalt mesterskap i januar 2022
UMMs nasjonale mesterskap 2021–2022 arrangeres 21.–23. januar 2022 på Norges musikkhøgskole i Oslo. Der blir det semifinalespill de to første dagene mens det siste dag blir en Finalekonsert.
Om kvelden på dag to blir semifinaleresultatene offentliggjort på Festkonserten (tidligere kalt Europeisk konsert). Da blir det også kunngjort hvem som skal delta på Prisvinnerkonserten dagen etter. Etter denne konserten kåres blant annet vinnere i de ulike aldersklassene (Årets talenter), vinner i klasse 4 (Årets musiker) og vinner i klasse C (Beste kammermusikkgruppe).
Tekst: Egil Hofsli Foto: Thor Nielsen (Utlagt: 13. oktober 2021)