Eldbjørg Hemsing: – UMM bidrar til utvikling i alle ledd

FAGERNES: Med base i Berlin, reiser fiolinisten Eldbjørg Hemsing (28) verden rundt for å spille konserter både som solist og kammermusiker. Grunnlaget for den profesjonelle musikkarrieren la hun hjemme i Norge – blant annet ved å delta i Ungdommens musikkmesterskap. 

 

Eldbjørg har for lengst slått gjennom både nasjonalt og internasjonalt, og regnes som en av verdens fremste fiolinister i sin generasjon. Men suksessen har på ingen måte kommet av seg selv. Eldbjørg har lagt stein på stein siden hun som femåring begynte å lære å spille hardingfele ved Nord-Aurdal kulturskole.

 

Direkte til påmelding til UMM 2018-2019

Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018.

Reglement for UMM 2018-2019

 

Allerede som ti år gammel meldte hun seg på Ungdommens musikkmesterskap (UMM) for første gang. Hardingfela var bytta ut med fiolinen, og Eldbjørg spilte seg til førstepris i sin klasse.

 

– Jeg var da elev ved Barratt Due musikkinstitutt, og UMM var en stor og viktig målsetting for meg det skoleåret. Å ha et slikt konkret mål å jobbe mot er alfa og omega for motivasjonen når en er ung. Prosessene i forkant – med tanke på å øve inn repertoar og forberede seg mentalt på å yte sitt beste når det virkelig gjelder – er nesten vel så viktig som å hevde seg i konkurransen. I så måte bidrar UMM til utvikling i alle ledd uansett hvilken plassering en får, sier Eldbjørg,

 

Prisgrossist

 

UMM-debuten ga mersmak for tiåringen, og senere deltok Eldbjørg flere ganger i UMM, både som solist og kammermusiker – både i duo og trio. Hun har mista oversikten hvor mange førstepriser det ble i UMM, men hun husker veldig godt året 2006. Da tok hun seg til finalen og ble kåret til Årets musiker.

 

– Det har alltid vært stor stas å delta i UMM. Det er en vennskapelig tone mellom konkurrentene. Vi inspirerer hverandre, og alle får hyggelige og konstruktive tilbakemeldinger fra juryen. Og selvsagt er det ekstra artig når det går bra prestasjonsmessig. Da får en jo også lyst til å vise seg tittelen verdig, sier Eldbjørg.

 

Og Eldbjørg har utvilsomt vist seg verdig. Cv-en er full av prestisjetunge priser og utmerkelser fra både inn- og utland. I 2008 vant hun NRK-konkurransen Virtuos og ble Norges representant i Eurovisions Young Musicians der hun spiller seg til tredjeplassen samt vinner publikumsprisen.

 

Eldbjørg Hemsing har også mottatt Sparre Olsen-prisen, First Prize og European Union Prize under Kocian International Violin Competition i Tsjekkia. Hun er tildelt Beethoven-ring av «Citizens for Beethoven» under Beethovenfest Bonn 2013, har tatt andreplassen i NRK-konkurransen Kjempesjansen (bare slått av Alexander Rybak) sammen med søsteren Ragnhild samt mottatt Den norske solistpris – for å nevne noen av fiolinistens imponerende meritter.      

 

Løfter fram hele miljøet

 

Da Eldbjørg vant UMM-finalen i 2006, vanket det både pengepremie og solistoppdrag med Kringkastingsorkesteret. Utallige solistoppdrag over hele verden senere, er 28-åringen – som nå har Berlin som base for sin artistvirksomhet – fortsatt takknemlig for alle mulighetene UMM-deltakelsene ga henne og fortsatt gir andre unge utøvere av klassisk musikk.

 

 – De flotte premiene – inklusive mange flotte solistoppdrag – er en kjempemotivasjon. Men det er også ekstremt viktig at unge utøvere av klassisk musikk får mulighet til å vise seg fram, og uten konkurranser som UMM ville nok mye av øvingsgrunnlaget ha falt bort. Det sosiale aspektet ved UMM er dessuten viktig for miljøet, fordi hele feltet blir løftet fram på en flott måte, som i sin tur bidrar til at klassisk musikk blir mer tilgjengelig og mer interessant for folk som kanskje ikke har hatt et forhold til sjangeren tidligere, sier Eldbjørg.        

 

Cd-utgivelse i september

 

Når vi snakker med Eldbjørg befinner hun seg hjemme i Valdres der hun lader opp til en høst som er tettpakket med prosjekter og konsertoppdrag. 28. september slippes Cd-en «Dvorak violin concerto and Suk Fantasy», som er Eldbjørgs andre utgivelse.

 

Hennes første cd-utgivelse, «Violin Concertos by Borgström & Shostakovich» (kom ut i mars), fikk kresne anmeldere til å dra fram superlativene, og gikk rett inn på Topp 20-lista for klassiske utgivelser i Tyskland.

 

– Jeg er selvsagt kjempefornøyd med mottakelsen, og er fryktelig spent på om jeg klarer å innfri forventningene til den kommende cd-en, sier Eldbjørg.

 

Neste store konsertoppgave venter henne i Oslo. Der skal hun samarbeide med den kinesiske komponisten Tan Dun, som har vunnet Oscar for beste originalmusikk med filmen «Snikende Tiger, Skjult Drage». 19. september er det duket for verdenspremiere i Oslo konserthus på et orkesterstykket som Tan Dum har skrevet spesielt for Eldbjørg, og som skal framføres sammen med Oslo-Filharmonien.

 

– Tan Dun er en utrolig dyktig komponist, og jeg tror dette kan bli veldig bra. En blir aldri utlært i denne bransjen, og selv om jeg ikke lenger får regelmessig undervisning, ligger det utrolig mye læring og utvikling i det å samarbeide med dyktige komponister og spille med forskjellige orkestre, ser Eldbjørg Hemsing, som har følgende råd til unge, ambisiøse utøvere innen klassisk musikk:

 

Legg stein på stein, grip alle mulighetene du får og meld deg gjerne på UMM! Om du ikke spiller deg til en førstepris, får du en fantastisk opplevelse og du høster erfaringer som vil komme veldig godt med senere.  

 

Mer om Eldbjørg Hemsing på nettstedet eldbjorghemsing.info her

  

Tekst: Hege Arstad Foto: Nikolaj Lund (Utlagt: 7. august 2018)