Arve Tellefsen juryleder i UMM

OSLO: En av Norges mest innflytelsesrike klassiske musikere skal dømme i Ungdommens musikkmesterskap i januar. Arve Tellefsen har sagt ja til å lede juryen som skal virke under prisvinnerkonserten og finalekonserten på mesterskapets finaledag, 19. januar 2020.

 

Arve Tellefsen har i over 60 år vært en høyt skattet musiker både på den internasjonale scenen. Men tross et hektisk liv med en stor karriere som fiolinist, har Tellefsen alltid vært på banen som læremester, støttespiller og inspirator for yngre musikere. Likeså en varm forkjemper for kulturskolen som skoleslag. Atskillige av dagens «yngre stjerner» innen klassisk musikk – og da spesielt i fiolinistrekkene – har hatt fine møter med denne nestoren innen sitt fag.

 

I juryen som skal dømme både prisvinner- og finalekonserten, har Arve Tellefsen (82) selskap av Ingfrid Breie Nyhus (41 år, pianist og forsker, født og bosatt i Oslo) og Christian Lundqvist (26 år, slagverker, opprinnelig fra Vestby, nå bosatt i Oslo og ansatt i KORK).

 

Verden rundt i over to mannsaldre

 

Arve Tellefsen er født i Trondheim, hvor han begynte å spille fiolin da han var seks år gammel hos Arne Stoltenberg. Han fortsatte sine studier ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos professor Henry Holst før han dro til New York og studerte hos professor Ivan Galamian. I 1956 vant han Prinsesse Astrids Musikkpris, og priser har det blitt flust med gjennom karrieren. Som Young Musician of The Year – Harriet Cohen International Award (1962), Griegprisen (1973), Norsk Kulturråds Ærespris (1996).

Ved siden av en strålende solokarriere har Tellefsen arbeidet som første konsertmester både i Sveriges Radios Symfoniorkester og Wiener Symphoniker. Og han var Norges første professor i fiolin ved Norges musikkhøgskole.

 

Tellefsen har spilt med en rekke av verdens ledende orkestre og dirigenter. Han har deltatt på en stor mengde internasjonale festivaler. I 1989 startet han sin så sin egen festival, Oslo Kammermusikk Festival, som finner sted hver sommer i midten av august. Han har også spilt inn mange plater – og for mange plateselskap. Også som plateartist har han høstet mange priser.

I 2005 ble Arve Tellefsen forfremmet og utnevnt til kommandør med stjerne av Den Kongelige St. Olavs Orden for sin tjeneste for norsk musikkliv.

 

Rekordstor deltakelse

 

Arve Tellefsen skal altså lytte til og bedømme de aller ypperste som deltar i årets UMM. Aldri tidligere har så mange musikere kvalifisert seg for det nasjonale mesterskapet i Ungdommens musikkmesterskap. Nå er spillelistene satt opp og du finner dem på program.no. Der finner du en oversikt over når de ulike deltakerne skal spille under det nasjonale mesterskapet

Informasjonen finner du også i app-en program.no som kan lastes ned fra Google Play (Android) og Appstore (Apple).

 

115 solister og 23 ensembler har gjennom høsten regionmesterskap kvalifisert seg for det nasjonale mesterskapet i UMM, som denne sesongen arrangeres 16. – 19. januar 2020, på Norges musikkhøgskole i Oslo.

 

Alle deltakere stiller på Europeisk konsert lørdag kveld kl. 20.00 i Lindemansalen. Da bekjentgjøres det hvem som skal spille på søndagens Prisvinnerkonsert kl. 10.00, samt Finalekonsert kl. 14.00.

 

Umiddelbart etter Finalekonsert, ca. kl. 16.00, bekjentgjøres hvem som har vunnet de ulike prisene som gjelder innenfor de ulike klassene samt hvem som tildeles konsertoppdrag – og hvilke.

 

Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap for unge musikere, inntil 25 år, som vil være med og konkurrerer i et utvalg disipliner, som varierer fra år til år. Det en innledende runde med regionmesterskap og annen juryering for de eldste klassene om høsten, før de aller beste møtes i et nasjonalt mesterskap i januar samme skoleår.

 

Arrangørene er Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.

 

Tekst og foto: Egil Hofsli  Foto: Bente Bjercke (største bildet) (Utlagt: 19. desember 2019)