Florian Rademacher Krogsæter ble Årets musiker 2018–2019

OSLO: 152 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 18.–20. januar samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens musikkmesterskap 2018–2019. Florian Rademacher Krogsæter (10) fra Vestnes i Møre og Romsdal gjorde det aller best i søndagens superfinale og ble kåret til Årets musiker.

 

Florian er den yngste noensinne som har blitt Årets musiker i UMM.

 

For sin flotte prestasjon i superfinalen ble Florian belønnet med 50 000 kroner samt et solistoppdrag med KORK. Pengepremien kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse. Superfinalejuryen besto i år av Emery Cardas (juryleder), Knut Skram og Ingeborg Christophersen.

 

– Dette er helt utrolig! Jeg kom til Oslo bare for å spille best mulig. Jeg tenkte ikke på å gå videre til verken finale eller superfinale, sier Florian, som var nesten stum i minuttene etter at han var kåret til Årets musiker i UMM.

 

– Jeg skal fortsette å øve og spille, og kanskje blir jeg musiker når jeg blir voksen, sier Florian, som begynte å lære seg å spille i Vestnes kulturskole som seksåring. Han er også korpsgutt, og han valgte seg althorn fordi han syntes instrumentet låt så fint da han hørte det på en konsert.

 

Se NRK-reportasje om Florian på nrk.no her

 

Publikumspris til Florian

 

I UMMs superfinale kapret han likegodt to priser til. Publikum stemte ham fram til Årets publikumspris, pålydende 15 000 kroner. Han fikk også prisen Årets talent fra Norges Musikkorps Forbund, pålydende 20 000 kroner. Dessuten ble han som Årets musiker tildelt et solistoppdrag med KORK.

 

UMM ble arrangert av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund, Musikkpedagogene Norge og Norges musikkhøgskole. Sju regionmesterskap i november fungerte som kvalifisering til det nasjonale mesterskapet. I Oslo fikk de beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske kategorier som alternerer. I år var kategoriene gitar, messingblås, sang, slagverk, treblås, bratsj/fiolin, cello, åpen klasse og kammermusikk. Alle musikere under 23 år kan delta i UMM.