Aksel Rykkvin Årets musiker i UMM 2016-2017

OSLO: 125 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk var 21. - 22. januar samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens musikkmesterskap 2016-2017. Sangeren Aksel Rykkvin (13) fra Oslo gjorde det aller best i søndagens superfinale og ble kåret til Årets musiker.

 

Se bildereportasje fra UMM 2016-2017 - 96 bilder!

 

For sin flotte prestasjon i superfinalen ble Aksel Rykkvin belønnet med 50.000 kroner samt et dryss av spilleoppdrag og andre premier. Pengepremien kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse.

 

– Dette er veldig stort, og jeg er veldig glad. Dette blir på en måte kronen på mitt virke som guttesopran, sier Aksel etter fullført superfinale. Etter ei krevende helg med semifinale, finalekonsert og superfinale ser han for seg å gå tidlig til sengs, uten noen spesiell seiersmarkering.

 

– Før helgas konkurranse var målet å komme til superfinalen, og dermed gjøre det bedre enn sist jeg deltok her. Da jeg kom til superfinalen, ble det et naturlig mål å vinne den, sier Aksel Rykkvin, som har markert seg sterkt på mange store arenaer de siste årene. Som solist alene eller med flere ulike kor, og som cd-artist. Neste helg blir også spennende for 13-åringen, da er det spelemannsprisutdeling, og Aksel er nominert som «Årets nykommer».

 

Publikumspris til strykekvartett

 

I UMMs superfinale ble det også utdelt en publikumspris pålydende 15.000 kroner. Den gikk til Alegrar strykekvartett, med medlemmer fra Oslo, Ski og Nesodden. Ellers drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over de fem andre superfinalistene samt deltakerne på finalekonserten tidligere på dagen.

 

UMM ble arrangert av Norsk kulturskoleråd, Norsk Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge. Åtte regionmesterskap var avviklet før det nasjonale mesterskapet. Disse konsertene er nyttige konsertopplevelser for de unge utøverne. I Oslo fikk de aller beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske klasser som alternerer. I år var det gitarister, sangere, strykere, messingblåsere, treblåsere og kammermusikkgrupper som konkurrerte. Alle under 23 år kan delta i UMM.